C? A? ESD? Mit jelent? Az antisztatikusság

Dátum: péntek, február 5, 2021 Megtekintés: 3845

A C-s, az A-s és az ESD-s antisztatikus cipőket az ipar számos területén alkalmazzák. A gyártástól a szállításon át fontos szerepet töltenek be olyan iparágakban mint például a energetika, gépipar, vegyipar.

Tudni kell, hogy ezek a cipők nem védenek az áramütéstől hanem a statikus kisülés ellen nyújtanak védelmet. Használatukkal megelőzhető a robbanáshoz vezető szikraképződés a tűzveszélyes anyagok gyártása, raktározása során. Továbbá elkerülhető az alkatrészek sztatikus feltöltődésből eredő károsodás például elektronikai eszközök kezelésénél, gyártásánál. 

Nézzük milyen kategóriákat különböztetünk meg az elektromos ellenállás szempontjából: 

C

elektromosságot vezető képesség (0Ω < elektromos ellenállás < 1x10^5Ω) 

A

antisztatikus (1x10^5Ω < elektromos ellenállás < 1x10^9Ω)

ESD

elektrosztatikai vezetőképesség (1x10^5Ω < elektromos ellenállás < 3,5x10^7Ω)

Antisztatikus biztonsági cipő és az ESD biztonsági cipő

Az ESD és az antisztatikus megnevezés sok zavart okoz, és nem csak a biztonsági cipők esetében. Az egyik tartalmazza a másikat, így szinonimaként használni ezeket a szavakat helytelen lenne. Bár mindkét kifejezés az érintkezési ellenállásra utal, a kettő között vannak különbségek.
EN ISO 20345, EN 61340-4-3, ESD

Az ESD biztonsági cipő (EN 61340-4-3: 2002) használata megakadályozza a statikus elektromos töltések felhalmozódását az emberi testben azáltal, hogy ezeket a töltéseket nagyon biztonságos és ellenőrzött módon juttatja a földre. Garantáltan alacsony elektromos ellenállás jellemzi bármilyen körülmények között.

Az antisztatikus biztonsági cipők (EN 20344: 2011) csökkentik az elektrosztatikus kisülések esélyét. Az antisztatikus lábbelik használata megakadályozva az elektromos töltésű tárgyak közötti hirtelen áramlást, amelyet érintkezés okoz. Az ESD-s cipőknél magasabb ellenállással rendelkeznek.

Hogyan zajlik a minősítés?

A biztonsági cipők antisztatikus tulajdonságainak tesztelése laboratóriumi körülmények között zajlik. A cipőt egy rozsdamentes acél lemezre helyezik, ahogyan az első elektródát is, majd egy ellenelektródát helyeznek a biztonsági cipőn belül a talpbetétére. Egy eszköz méri a két elektróda közötti érintkezési ellenállást. Ha a cipő rendelkezik a jelölésének megfelelő elektromos ellenállással, akkor megkapja a megfelelő tanúsítványt.

Tudtad, hogy hatással van a cipők védőképességére a hőmérséklet és a páratartalom?

Az ESD biztonsági cipők elektromos ellenállására nagy hatással vannak a környezeti tényezők, mint hőmérséklet és páratartalom . Az ESD-védelemmel ellátott védőcipőket éppen ezért tesztelték és különböző klímaosztályokra osztották, 1., 2. és 3. osztályra.

OsztályElőkezelésKondicionálásMérés

1

96 (+10) h
(40+/-3)℃
RH < 15 %
96 (+10) h
(23+/-2)℃
(12+/-3)% RH

(40+/-3)℃
(12+/-3)% RH

2

  96 (+10) h
(23+/-2)℃
(25+/-3)% RH

(40+/-3)℃
(25+/-3)% RH

3

  48(+10) h
(23+/-2)℃
(50+/-5)% RH

(23+/-2)℃
(50+/-5)% RH

Apropó a sérült lábbelik hamarabb szívják magukba a környezetben található párát, így veszítenek védőképességükből. Ha sérülést észlelsz cipődön jobb mielőbb cserélni azt. 

Nálunk csak a legmagasabb osztályba tartozó ESD cipőket találod meg a kínálatban. 
Ha szükséged van antisztatikus vagy ESD-s munkavédelemi lábbelire, nézz körül az oldalon. 

Ide kattintva láthatod a kínálatunkat -> Katt ;)

Hozzászólás

Írd meg véleményed, kérdésed